Rudolphine van Doorn

Rudolphine van DoornRudolphine Patijn -van Doorn (1880-1923), een van de dames van het comité voor de inzameling voor militairen.

[Bron: RKD (Collectie Iconografisch Bureau), Den Haag, IB nummer 1021272]

Rudolphine van Doorn was de vrouw van Jacob Adriaan Nicolaas Patijn, de burgemeester van Leeuwarden. Toen een groep huismoeders zich op een dag voor het huis van de burgemeester schaarde met klachten over de voedselschaarste zou Patijn zich afgevraagd hebben waarom ze dan geen mosselen in plaats van vlees aten. Mosselen waren in deze tijd nog bepaald geen volksvoedsel. Hierna werd gekscherend gezongen:

Jan Patijn, Jan Patijn,

Jan Patijn, zijn naam is klein.

Zijn daden werden groot,

zijn daden werden groot.

Hij eet mossels in plaats van brood.

Hij-ij eet mossels in plaats van brood, hij-ij eet mossels in plaats van brood!

[Bron: ‘t Kleine Krantsje, 21 januari 1984]

Burgemeester J.A.N. Patijn hield zich ook bezig met de huisvesting van de vele Belgische vluchtelingen die Leeuwarden aandeden. Hij had de indruk dat de meeste vluchtelingen van de laagste stand waren, uit de achterbuurten van Antwerpen, en was ze liever kwijt dan rijk. Het lukte hem om binnen enkele maanden het grootste deel van deze stroom vluchtelingen elders in de provincie te laten onderbrengen. Van zijn werkzaamheden in 1914 tot begin 1915 zijn dagboekaantekeningen bewaard gebleven die zijn te lezen op de website van het Historisch Centrum Leeuwarden.