Gerrit Dijkstra

GerritDijkstra
Deze foto werd in Anjum gemaakt in 1913 tijdens een feest ter ere van 100 jaar onafhankelijkheid (van de Franse overheersing onder Napoleon). Linksonder gehurkt zit Gerrit Dijkstra, rechtsboven staat zijn jongere broer Klaas. Foto uit eigen collectie.
 .
Gerrit Dijkstra werd in 1884 geboren in Anjum in Friesland. In 1904 moest hij in militaire dienst. Hij werd ingedeeld bij het 9e Regiment Infanterie. In 1912 ging hij over bij de 2e compagnie van het 2e Bataljon Landweer Infanterie. In 1914 moest hij naar Vianen vanwege de mobilisatie. Van hem is nog een foto bewaard gebleven uit deze tijd, alsmede een ansichtkaart die hij aan zijn broer Klaas schreef (dit op dat moment in Tilburg gelegerd was), en een veldzakboekje.
 .
Mobili 5
 .
De tekst luidt als volgt:
Vianen, woensdagavond [14 oktober 1914].
Waarde broer,
Zoo het nu staat ga ik bij welzijn zaterdag nog met verlof. Ik hoop dat het nu ook maar niet weer veranderd. We zullen maar afwachten. Mijn kaart van gister hebt ge zeker ontvangen. Vandaag hebben we een boot zien varen in de Lek met paardevolk uit België. Gister hebben we met Belgische vrouwen gesproken in IJsselstein.
Groetent, uw liefh. broer Gerrit
Over het paardevolk stond de volgende dag een berichtje in de Tilburgsche Courant (15-10-1914)
.
Mobili 6
 .
 Militair zakboekje van Gerrit Dijkstra
Mobili 1
Een boekje uit het Tijdelijk Christelijk Militair Tehuis te Vianen. Later in het bezit van Gerrit Dijkstra.
Boekje 2